Traktorin osto – mitä tulee ottaa huomioon?

Monella yksityishenkilöllä saattaa tulla traktorin hankinnan tarve ajankohtaiseksi monestakin syystä. Uuden talon rakennus ja sen pihatyöt, vai kenties kesämökin askareet vaativat järeämpää kalustusta hoituakseen. Joskus myös oman tien huoltotöihin kuten lumien auraukseen ja tien korjaukseen tarvitaan omaa traktoria. Voi olla, että ostosta tai jopa käytöstäkään ei ole juuri aikaisempaa kokemusta. Tässä kirjoituksessa halutaan tuoda hieman vinkkejä siihen.

 

Varustelu, ikä ja malli vaikuttaa hintaan

Hinnat saattavat vaihdella hyvin paljonkin. Tästä syystä on tärkeää miettiä mitä traktorilta haluaa ja mihin kaikkeen sitä käytetään. Näin et maksa turhaan sellaisista ominaisuuksista ja lisäosista, jotka eivät tule käyttöön kuitenkaan. Hyviä etukäteen pohdittavia asioita ovat tarvittavat tehot, koko, renkaat ja lisäosat. Varsinkin lisäosat tuovat hintaan extraa. Joillekin myös mallilla on väliä ja näin ollen se onko malli sarjatuotantoa vai ei, vaikuttaa hintaan eniten.

Kannattaa myös miettiä kuinka paljon olet valmis itse huoltamaan ja korjaamaan ostettavaa menopeliä. Voit saada traktorin jopa tuhannella eurolla, mutta tässä tilanteessa yleensä riittää huollettavaa ennen kuin sitä voidaan täysin käyttää. Jos taas haluaa valmiimpaa pakettia, mutta edelleen vanha tratori kelpaa, saa toimivan pelin noin 2 000 – 4 000 eurolla. Jos mennään viime vuosikymmenille, joutuu traktorista usein maksamaan 4 000 eurosta eteenpäin, ja mitä uudempaan malliin mennään sitä reippaammin hinta nousee. 

 

Mitäs sitten oston jälkeen?

Mikään ostos ei ole hintansa väärti, jos siitä ei pidä huolta. Tämä varsinkin traktorin kohdalla, joka on tarkoitettu työvälineeksi ja on näin ollen hyvin kovassakin käytössä. On oleellista pitää huolta että omalla toiminnallaan ei huononna laitteen kuntoa, sekä vakuuttaa laite. Vain vakuutuksella voit varmistaa ettei käytössä saaduista kolhuista tule liian suurta laskua. Toimintakuntoa saa pidettyä yllä tehokkaasti myös säilyttämällä trakoria sisällä. Erityisesti renkaat kuluvat auringon paahteessa eikä myöskään vesisateelle jatkuva altistuminen ole suotavaa. Traktorin huoltoa ei voi myöskään painottaa liikaa. Tämän voi tehdä joko itse tai pyytää huoltoliikettä tekemään se puolestasi. Traktorin huollon tärkeys korostuu erityisesti moottorin toimintakunnossa ja pitkäikäisyydessä. Traktorin huoltoa tarjoaa esimerkiksi: Hämeen traktorihuolto.

jaa